Biografie volgt.
In dit programma hoort u strijkkwintetten van componisten die een cruciale rol speelden in de ontwikkeling van de kamermuziek in de zeventiende eeuw. De Venetiaanse hofcomponist Giovanni Valentini (1582?-1649), bracht vernieuwende ritmes en chromatiek naar het hof van Ferdinand II en III, waar hij als Kapellmeister diende. Zijn leerling, Antonio Bertali (1605-1669), introduceerde de Italiaanse opera seria in Wenen en componeerde muziek die gekenmerkt wordt door virtuositeit en een rijke, weelderige stijl. Johann Heinrich Schmelzer (1620-1680), een Oostenrijkse vioolvirtuoos, was een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de viooltechniek en had grote invloed op de muziek van zijn tijd, vooral binnen de Weense traditie. Johann Jakob Löwe (1628-1703), een leerling van Valentini en Bertali, bracht de Italiaanse invloeden naar de Duitse hoven, waar hij uitblonk in de compositie van kamermuziek. Ook hoort u muziek voor strijkkwintet van Georg Philipp Telemann (1681-1767), een van de meest productieve componisten uit de achttiende eeuw. Zijn composities in dit programma illustreren zijn vermogen om Italiaanse en Duitse muzikale stijlen te combineren.
De werken in dit programma zijn overgeleverd via verschillende historische bronnen, zoals het handgeschreven Partiturbuch Ludwig en de uitgebreide Düben-collectie. Deze verzamelingen bevatten waardevolle muziekmanuscripten uit de 17e eeuw, die zijn samengesteld door hofmusici en bewaard in bibliotheken als die van Uppsala.
Barokcello
Anna Lachegyi speelt barokcello en viola da gamba, zowel solistisch als in verschillende ensembles. Na haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Mieneke van der Velden en Philippe Pierlot werkte ze verder met haar eigen ensembles Ensemble La Favorita en S105. Anna trad op in heel Europa met ensembles als Ricercar Consort, Orfeo Orchestra, de Nederlandse Bachvereniging en Musica Profana.
Barokviool
Lena Rademann speelt barokviool en barokaltviool en heeft een levendige passie voor kamermuziek. Na haar studie aan het conservatorium van Den Haag, rondde zij in 2021 cum laude haar opleiding af aan de Schola Cantorum Basiliensis. Verschillende van haar kamermuziekgroepen zijn bekroond met prijzen, zoals de Gebrüder Graun Preis (DNMO kamerensemble), de 1e prijs van het Internationaal Van Wassenaer Concours (Amaconsort) en de 1e prijs van de Berlin Bach Competition (Flor Galante).
Barokviool
In 2016 trad Hed Yaron Meyerson toe tot het Rotterdams Philharmonisch Orkest als 1e assistent-concertmeester. Hij is viooldocent aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam. Recent was hij te gast bij het Antwerp Symphony Orchestra en het Orkest van de 18e Eeuw en nam hij deel aan concerten van de Rotterdam Chamber Music Society. In de International Bach Competition in Leipzig (2018) ontving hij de 3e prijs en was de enige prijswinnaar die het programma op barokviool speelde.
Pianist
Henriëtte Wirth speelt (forte)piano, klavecimbel en barokharp en is musicoloog. Zij schreef een doctoraalscriptie over haar oudtante Janny van Wering, de eerste professionele klaveciniste in Nederland. Henriëtte is zowel als solist als kamermusicus actief. In 2009 richtte zij samen met klarinettist Steven Geraads en cellist Timothée Busch het Arcadië Trio op. Tussen 2014 en 2019 was zij artistiek leider van het barokorkest Ars Mirabilis, wat zij oprichtte tijdens haar studie in Brussel. Sinds 2022 is zij artistiek leider van de concertserie Barok aan de Lek in Culemborg.
Kaarten voor dit concert zijn te verkrijgen via boekhandel Tomey in Culemborg, of online via klassiekemuziek.nl. Wilt u nu al kaarten reserveren?
Meld u dan aan als donateur. Dan kunt u, afhankelijk van het gedoneerde bedrag, twee of meer kaarten reserveren, ook voor dit concert.